9, 10 en 11 februari: Inspiratieweekend

Gepubliceerd op 3 februari 2024 om 11:52

Inspiratieweekend 2024: Kom ga met ons en doe als wij!

 

Van de kerkdiensten die ik als kind meemaakte herinner ik mij enkele dingen. Een van die dingen is dat wij geregeld psalm 122 als intochtslied zongen.

Hoe sprong mijn hart hoog op in mij,

toen men mij zeide: ‘Gord u aan

om naar des Heren huis te gaan!

Kom ga met ons en doe als wij!’

Jeruzalem, dat ik bemin,

wij treden uwe poorten in,

u, Godsstad, mogen wij ontmoeten!

Jeruzalem, van ver aanschouwd,

wel saamgevoegd en welgebouwd,

o schone stede, die wij groeten.

Het gaat over de pelgrimstocht naar Jeruzalem waarbij men eindelijk het doel bereikt en de stad intrekt. De stad is prachtig gelegen en de tempel van God is het belangrijkste gebouw en de reden dat de pelgrims er naar toe gingen. 

Maar toen wij het zongen als intochtslied, ging het niet over Jeruzalem, maar over de kerk. Jeruzalem of de tempel was een beeld voor de kerk geworden. De drukte rond het kerkgebouw verbeeldde de drukte in Jeruzalem bij grote feesten als het Pascha. De kerk was in zekere zin een beeld voor de tempel. Men ging naar de tempel om dichter bij God te komen en dat gevoel riep de kerk gang ook op.

En het zingen van deze psalm bij het begin van de dienst versterkte dat. Voor mij sprong 1 zin eruit:

Kom ga met ons en doe als wij

Dat samen doen is in de psalm zo belangrijk. Dat verhoogde de vreugde. In Bijbelse tijden in Jeruzalem en later in de kerk: het samen beleven van de kerkdienst. Het samen zingen en bidden, het samen luisteren. 

En ook nu kan het nog. In het grote inspiratieweekend op 9 10 en 11 februari. Dat samen bezig zijn met geloof en kerk kan zoveel schenken. Dus kom, u doet er elkaar een plezier mee. Het is samen bouwen aan elkaar en met elkaar.

Marco Roepers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.