Vanuit de pastorie: Het einde van het jaar nadert

Gepubliceerd op 30 december 2023 om 16:18

Het einde van het jaar nadert. De dagen worden korter en de nachten worden langer. En toch maken al die lichtjes overal en de kerstbomen het in huis tot een gezellige tijd. De periode van kerst blijft bijzonder omdat we de geboorte van Jezus vieren tegen de achtergrond van een donkere tijd. En de periode van kerst wordt afgesloten met Oud en Nieuw. We gaan een nieuw jaar tegemoet. Met de geboorte van Jezus is er licht gekomen in deze wereld en daarmee kunnen we vol goede moed het nieuwe jaar tegemoet. 

Dat nieuwe jaar begint met een jubileum op 14 januari. Ik ben dan 25 jaar predikant. In 1999 ben ik begonnen als predikant van  de Gemeente in Den Burg op Texel en dat is dan 25 jaar geleden. Mijn vrouw Rianne van Zessen was toen trouwens al 4 jaar predikant. Zij is begonnen in Sneek in 1995. 

Muziek is een wezenlijk deel van de kerkdienst. En al heel lang zou ik graag de bekende psalmen en gezangen anders willen laten klinken. Ze moeten toch swingend uitgevoerd kunnen worden? Het kanaal PostModern Jukebox op YouTube prikkelde mij weer daarin. Zij voeren allerlei hits uit de moderne tijd uit als nummers uit een ander tijdperk. Rapnummers werden ineens jazzsongs, Wannabe van the Spice Girls werd uitgevoerd alsof het van the Andrew Sisters zou zijn. Geef mij maar die laatste versie. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de inmiddels honderden video's die op YouTube staan.  Het plezier en de humor spat van het scherm af.  De man achter PostModern Jukebox heeft gezegd dat het nooit een persiflage mag zijn. Hoewel  er wel degelijk humor in zit, blijven de versies van PMJ wel echte uitvoeringen die muzikaal goed klinken. 

Dan moet hetzelfde te doen zijn onze psalmen en gezangen? Dat was mijn gedachte en wens. Jezus die langs het water liep (gezang 531) ligt op zichzelf heel dicht bij jazzmuziek. Op mijn jubileum gaan we die uitdaging aan. het oude bekende moet dan weer als nieuw klinken met een PostModerne Kerkdienst. Scott Bradlee heeft trouwens gezegd dat toen hij die naam koos hij geen idee had wat Postmodern betekende. Postmodern is ook een hele vage term waarvan niemand kan zeggen wat het nu precies is. In geval van deze kerkdienst verwijst het naar dit YouTube-kanaal. 

Het blijft spannend en ik ben heel blij dat Anne Symen Abma de uitdaging aan wilde gaan en  dat de kerkenraad  het mogelijk maakte.   

 

Marco Roepers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.