De naam

Gepubliceerd op 18 november 2023 om 13:54

Lucas 2: 21 Toen er acht dagen  verstreken waren en Hij besneden zou worden, kreeg Hij de naam Jezus, die de engel had genoemd nog voordat Hij in de schoot van zijn moeder was ontvangen.

Het kind van kerst krijgt in vers 21 een naam bij zijn besnijdenis: Jezus. En die naam is heel bijzonder. De naam is een cadeau. Voor de ouders van het kind, maar niet alleen voor hen, ook voor ons is deze naam het grootste cadeau dat we ons maar kunnen wensen . 

Het is een cadeau voor Jozef en Maria. De engel Gabriël heeft haar die naam gegeven. Maria was in verwachting van Jezus, de zoon van God

Tijdens de advent bereiden we ons ook voor op de geboorte van Jezus. Het is geen vage verwachting die we hebben, maar hij draagt al een naam. Een naam  die hoop geeft. Zelfs de vernieuwing van ons bestaan is verbonden met deze naam.

Daarom beginnen we al tijdens advent kaarsen aan te steken. Halen we ook een kerstboom in huis. Buiten is het donker, nat en winderig, maar binnen schijnen er lichtjes van hoop die warmte geven.

En die lichtjes symboliseren de hoop die ons draagt. Het nieuws van het afgelopen jaar is verschrikkelijk. Het gaat over uitzichtloze oorlogen. Maar we hebben toch hoop. God laat ons niet alleen. En die hoop is verbonden met de naam Jezus. En daaraan hangt onze hoop. Die naam maakt die hoop mogelijk. En dat was ook zo voor Maria.

Zelfs toen ze van huis en haard weg moesten en ze haar kind ter wereld bracht in barre omstandigheden, bleef de geboorte van dit kind voor haar een bron van hoop die de hele wereld omvatte. De naam van dit kind bedacht ze niet zelf, maar die kwam uit de hemel. Het is een naam uit de hemel aangereikt. Het betekent: ‘De Heer redt' en dat is zijn missie. Hij is de redder van de wereld. Hij is de redder van mij persoonlijk. Zijn naam is een licht in mijn bestaan in een wereld die donker kan zijn. Door te geloven in zijn naam heb ik een verbinding met de hemel. 

Zijn naam is als een ster aan de hemel die mij de weg wijst op mijn levenspad. Zoals de wijzen op pad gingen door een ster en de ster hen die weg wees, zo wijst deze naam Jezus mij de weg naar God.

Marco Roepers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.