Nieuws en verdieping

Een nieuw begin

 

Dit is het thema van de 40Dagentijd die woensdag 6 maart a.s. begint. Bij een nieuw begin denken we wellicht aan de geboorte van een kind, aan een huwelijksaankondiging van mensen die elkaar liefhebben, een roos om het weer goed te maken wanneer er ruzie is geweest of een nieuwe stap voor je studie of baan. Het zijn van die momenten waarop de wereld lijkt op de eerste zonnestralen in het voorjaar.

Toch kan ik me voorstellen dat er ook heel wat mensen zijn die juist uitzien naar een nieuw begin, omdat wat is genoemd zo ver weg lijkt. Hoe te leven met een onbeantwoord verlangen naar een wonder van nieuw leven? Wat wanneer er duizenden gebeden hebben geklonken om een zo’n groot welkom voor een klein meisje of een klein mannetje? Wat wanneer je steeds maar uitziet om ook jouw liefde te delen met een liefdevolle partner? Wat wanneer er eerder sprake is van teleurstelling of een geschaad vertrouwen en die liefdevolle relatie is omgeslagen in gebrokenheid en pijn?

Wat wanneer je tientallen brieven hebt verstuurd voor die nieuwe stap in je baan en je de ene afwijzing naar de ander ontvangt? Of wanneer je zakelijk niet met elkaar eruit komt, waar je steeds opnieuw je vertrouwen op stelt? 

Hoe dichtbij kan het dan voelen, dat er eerder sprake is van intens verdriet, dan nog hoop willen koesteren op een nieuw begin ook voor jou, een nieuw begin ook voor u.

In de 40Dagentijd worden we misschien juist uitgenodigd na te denken over die momenten en situaties waar wij of onze naasten uitzien naar een nieuw leven. Herkennen we het gemis van elkaar? Herkennen we het verdriet van elkaar? En hoe kunnen wij in die weerbarstigheid van het leven naast elkaar blijven knielen om verder te kunnen, zoals Christus steeds opnieuw zal knielen bij de meest kwetsbaren. 

Dat maakt dat we in de 40Dagentijd ook stil staan bij de weg die Christus wil gaan met een ieder van ons. Waar hebben wij hem nodig? Wat hebben wij van Hem geleerd in ons leven, zodat we Hem ook mogen herkennen in de tekenen van liefde en hoop, vrede en gerechtigheid om ons heen? 

Misschien wel een Nieuw Begin voor u, voor jou. Weet u en weet je meer dan welkom om deze 40Dagentijd daarover in gesprek te gaan!

 

Daar zal ik deze 40Dagentijd in ieder geval voor blijven bidden, voor een nieuw begin voor hem en haar die daar zo naar uitzien. 

 

Ds. Margarithe Veen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

EEN

NIEUW

BEGIN

Gemeente in gesprek

 

Dinsdag 26 februari

Bijbels Leerhuis

Dinsdag 26 februari is er van 14.00-16.00 uur een Bijbels Leerhuis in de pastorie. Deze Bijbelse Leerhuizen zijn vaak bijzondere momenten met bijzondere mensen. We delen wat ons bezighoudt wanneer we de Bijbelse verhalen lezen en delen. De gesprekken die we tijdens deze leerhuizen houden, ervaar ik in ieder geval als zeer waardevol, bemoedigend en verbindend om samen gemeente te zijn. Graag oant sjen op dinsdag 26 februari a.s..

 

 

Woensdag 6 maart

Tieners in Gesprek

Heel veel dank aan de Tieners en hun vrienden voor de Jeugddienst van zondag 10 februari jl.. Dankzij jullie en jullie vrienden hadden we een bijzondere viering over vriendschap. Graag tot woensdag 6 maart a.s. om 17.45 uur in de kerk van Hitzum. Op deze avond komen we samen rondom een sobere maaltijd en om samen de 40Dagentijd met elkaar te beginnen. Mochten er vrienden mee willen, zijn zij natuurlijk ook van harte welkom! Die avond bekijken we met elkaar de volgende data. Noteer in ieder geval alvast de avond van Goede Vrijdag (vrijdag 19 april). Deze zal dezelfde opzet hebben als vorig jaar, toen jullie hier ook zo mooi bij betrokken waren.